Valikko Sulje

Näkemyksiä yleisestä markkinatilanteesta

Terveystilanteen kehittyminen

GroupM ei ole epidemiasairauksien asiantuntija, varsinkaan koronaviruksen, jonka mekanismeja ei asiantuntijapiireissäkään kovin hyvin tunneta. Keskeinen neutraali tietolähde, jota mekin seuraamme ja suosittelemme on World Health Organization.

Eri maiden todetut vahvistetut uudet tartuntatapausten määrät eivät ole vertailukelpoisia keskenään täysin erilaisen maakohtaisten testien määrän vuoksi, mutta seuraamme yksittäisten maiden sisäisiä kehityslukuja. Koronaan kuolleiden määrät seuraavat viiveellä uusien maiden tartuntatapauksien määrää, ja ne ovat kiistatonta faktaa kaikkien niiden maiden osalta, joissa kuolinsyiden tilastointi toimii.

WHO:n Covid Dashboard antaa nopean päivittyvän kuvan kumulatiivisesta kokonaistilanteesta.

WHO:n Situation Report kertoo päivittäin maakohtaisesta kehityksestä kaikkien maiden osalta

Talouden tilannekuva

Seuraamme kriisin aikana jatkuvasti samoja luotettavia talousmedioita, kuten Bloomberg, Financial Times, MoneyCNN, Kauppalehti ja erikoistuneempia talousmedioita.

Tutustu tästä Economistin seurantaan koronaviruksesta →

Pörssikurssien kritisointi on helppoa, mutta ne ovat joka tapauksessa ylivoimaisesti todellisin ennuste yritysten kyvystä tuottaa voittoa ja arvonnousua omistajilleen – miljoonien sijoittajien joka päivä yhdessä rakentama ennuste. Seuraamme niissä tapahtuvia muutoksia.

Business Insider tarjoaa nopean karttanäkymän pörssien viimeisen päivän arvonkehitykseen. Lähde: Business Insider

Tätä kirjoittaessa pörssikurssien yleistaso puhuu edelleen varsin korkeasta luottamuksesta yritystalouden verrattain nopeaan elpymiseen. Pörssikurssien yleistaso on parin vuoden takaisella, silloin varsin korkeana pidetyllä arvostustasolla.

Tärkeämpi pidemmän jakson näkymä markkinoittain on samassa osoitteessa karttanäkymän alapuolella. Lähde: Business Insider

Näkymä toimialojen kolmen kuukauden arvonkehityksiin on kiinnostava, CNN:n sivuilla on myös fear/greed -mittari pörssin mielialoista, joka on edelleen pitkällä aikavälillä extreme fear, mutta loiventunut tätä kirjoittaessa USA:n suuren tukipäätöspaketin jälkeen aivan ääriluvuistaan.

Näkemyksellisiä sivustoja ja artikkeleita

McKinsey on koonnut sivustolleen paljon kiinnostavaa asiaa, mm. koronaviruksen vaikutuksista logististen toimitusketjuihin eri toimialoilla. McKinsey julkaisee seurantaa USA:n kuluttajien mielialojen kehittymisestä. Maaliskussa 16.- 17.3. kerätyt tulokset ovat linjassa GroupM:n tekemän oman tutkimuksen kanssa.

Yhdysvaltain kuluttajat ovat edelleen varsin toiveikkaita ja rauhallisia kokonaistilanteen ratkeamisen suhteen. He ovat alkanet käyttää rahaa varovaisemmin. Kolmasosalla tulojen näkyminen omassa kotitaloudessa näkyi jo.  Tutkimuksen vastaukset siitä, miten kulutusta aiotaan supistaa eri tuote/palvelukategorioissa ovat varsin yhdenmukaiset myös useiden Euroopan maiden kanssa.

Lue lisää →

Erittäin kiinnostavaa pitemmälle menevää pohdintaa koronaviruksen pitemmistä vaikutuksista liiketoiminnan työkulttuurin tulevaisuuteen tarjoilevat Harvardin huippututkijat. Liiketoimintamalleista tulee entistä enemmän molemminpuolinen suhde, jossa asiakas avuliaisuudella ja ottamalla enemmän vastuuta omasta tekemisestään saa paremman lopputuloksen edullisemmin. Työskentelytavat eivät myöskään palaa entiselleen.

Lue lisää  

Kantar julkaisi 25.3. tutkimuksen G7 -maiden kansalaisten yleisnäkymästä koronatilanteeseen. Tilanteen vaikutukset omaan talouteen nähdään jo, luottamus omien maiden johdon ja viranomaisten toimintaan on korkealla tasolla.

Lue lisää

PriceWaterHouseCoopersilla ja Deloittella on varsin laajat osiot COVID-19 -kysymyksistä.

PwC:Responding to the business impacts of coronavirus

Deloitte: Combating COVID-19 with resilience